Google AdWords certifiering

Home
Copywriter
Google AdWords certifiering

Google AdWords certifiering

By There are no tags 0 comments

För en tid sedan lärde jag mig en del om Google Analytics och tog den s k GAIQ Google Analytics Individual Qualification. Nu har jag även certifierat mig inom Google AdWords – Fundamentals och Advanced Search.

Vad är då AdWords? Jo AdWords är Googles annonser som dyker upp när du gör en sökning på Google.
När du söker på Google plockar Google fram svar blixtsnabbt. Det finns egentligen två slags svar på Google-sökningar, dels det annonsfria så kallade organiska länkarna, dels de betalda annonserna högst upp (och ibland längst ned) på söksvarssidan. Dessa är numera markerade med en grön Ad-ruta.

3,5 miljarder sökningar dagligen
Google har en hemlig algoritm som bestämmer vad som dyker upp i sökningarna, och det som kallas SEO (Search Engine Optimization) är en egen ”vetenskap” för att hamna högt organiskt i sökmotorerna. SEM (Search Engine Marketing) handlar om annonserna i sökmotorerna, och där är ju Google med AdWords störst.
Är det viktigt att synas på Google? Ja, om man tänker på att det görs 40.000 sökningar i sekunden (3,5 miljarder om dagen) på Google kan det vara värt en del att bli hittad på Google. Det betyder att det är viktigt att ligga högt i sökmotorn på utvalda sökord både organiskt och bland annonserna högst upp.

Sökord, annons, landningssida
AdWords bygger på tre delar kan man säga – sökord, annonser och länken till hemsidan som ska besvara sökningen. I AdWords jobbar man med dessa tre delar för att sökningarna ska bli så relevanta som möjligt. Relevansen bestämmer till stor del var man hamnar bland annonserna och vad man som annonsör får betala för annonserna. Google har flera betalningsmodeller för sina annonser varav CPC (cost per click) är den vanligaste. Det betyder att du betalar för din annons först när någon klickar på den och länkas till din hemsida.

Annonsera för hur lite eller mycket du vill
Viktigt att veta är att du själv bestämmer hur mycket du vill annonsera för, och när då annonserna kan sättas på paus när som helst. Du kan sätta en daglig budget på 10 kr och ett högsta cpc-bud på 2,5 kr och du får fyra klick per dag. Formeln för att räkna ut det exakta priset beror dock på flera faktorer, men i princip är det så det fungerar.
Med hjälp av förslagsvis Google Analytics kan du se hur många procent av besökarna som exempelvis gör en beställning. Säg att 1/10 gör en beställning som i genomsnitt är värd 100 kr, då kan du räkna ut att ett klick i genomsnitt är värt 10 kr. Och du kan sätta sin budget efter det. Genom att jobba med sökorden, annonserna och landningssidorna kan annonsernas kvalitet förbättras, annonskostnaderna sänkas, och du får fler visningar, klick och konverteringar för mindre pengar…

What´s in it for you?
Så …. vad kan jag då göra för dig med detta? Med mina Analytics- och AdWords-certifieringar kan jag sätta upp och sköta er AdWords-annonsering. Om ni inte redan har ett Analyticskonto kan jag även sätta upp det, och utifrån det optimera er annonsering. Kort sagt kan jag hjälpa er att förbättra er digitala närvaro, sänka era kostnader och höja era intäkter.
Jag kan även hjälpa er med SEO och remarketing/retargeting. Och som copywriter och skribent kan jag givetvis även andra delar av traditionell och digital marknadsföring som inbound/content/social/e-mail – både strategiskt och operativt. Fråga mig vad jag kan hjälpa er med – det kostar inget att fråga.

webbredaktör copywriter Stockholm Västerås
About The Author
Självständig copywriter / skribent med lång erfarenhet

There are no comments yet, but you can be the firstComments are closed.