Vad är Google Analytics?

Home
Copywriter
Vad är Google Analytics?

Vad är Google Analytics?

By There are no tags 0 comments

Internet har starkt bidragit till att både kunder och företag fått mycket mer information om varandra. Kunder kan snabbt kolla upp och jämföra olika leverantörer, och företag kan å sin sida få fram alltmer information om sina kunder och deras beteende. 

Har man en fysisk butik så har man en skaplig bild av kunderna som kommer in, vilka de är, vad de gör, vad de tittar på och vad de köper. Utifrån det kan man ta beslut vilka varor man ska ha inne, hur man ska förbättra skyltning, hur varorna ska presenteras, vilka erbjudanden som passar till olika kundgrupper, etc. Men har man en webbplats så ser och träffar man inte kunderna på samma sätt. Hur ska man då veta hur ens webbplats fungerar, vilka som besöker den, varför de besöker eller inte hittar en, varför de handlar eller inte handlar? Med hjälp av Google Analytics kan du ta reda på det.

Analytics är kostnadsfritt

Google Analytics är ett mät- och statistikverktyg för webbplatser men också för mobila appar och egentligen allt som kan kopplas upp till nätet. Analytics fungerar som så att en kod läggs in på webbplatsens sidor (cookie) som hämtar in information från besökare som sedan kan analyseras. Märk väl att det inte är någon personlig information som hämtas, dvs alla användare är anonyma.  Google Analytics är kostnadsfritt att installera och använda.

Analytics delar in informationen i tre nivåer eller huvudkategorier:

  • Users – om besökarna besökt webbplatsen tidigare, var de kommer ifrån, språk, vilken ”device” de använder (mobil eller dator) etc.

  • Sessions – själva besöket på webbplats, vilka sidor som besöks, hur länge besökaren stannar på olika sidor, vilken väg besökaren tar, etc.

  • Interactions – ”handlingar” på siten, hur besökaren under sitt besök fyller i formulär, söker, beställer, laddar ned, tittar på en video, etc.

Utifrån dessa data skapas en bild av besökaren och besöket på din webbplats. Och utifrån det kan man dra slutsatser om hur bra din webbplats fungerar, och vad som kan förbättras.

Hjälp att analysera

Det är vanligt att man har Google Analytics installerat, men för att få ut något användbart av all data krävs det tid för att sätta sig in i verktyget och all data, samt en del kunskaper och analysförmåga. Rätt använt kan Google Analytics hjälpa dig att utveckla inte bara din webbplats, utan även din marknadsföring och dina kunders upplevelse av ditt företag.

Jag är certifierad i Google Analytics, vilket innebär att Google har godkänt mina kunskaper om detta verktyg.  Är du intresserad av att se vad Analytics kan göra för din webbplats så kontakta mig – jag hjälper dig gärna. Läs mer här om hur jag tänker kring webbredaktörskap.

Närmast står en Google AdWords certifiering på tur…

webbredaktör copywriter Stockholm Västerås
About The Author
Självständig copywriter / skribent med lång erfarenhet

There are no comments yet, but you can be the firstComments are closed.