Konverteringsoptimering
För några dagar sen var jag på en heldagskonferens om konvertering – CJAM#6 på Cirkus i Sthlm. Enligt Conversionista som arrangerade den var det världens största konferens om konvertering med en rad talare/föreläsare från USA och andra delar av världen.
Men det var faktiskt inte så mycket specifikt om just CRO (conversion rate optimization) utan konferensen var mer allmän om kundupplevelse (UX), kundperspektiv och -fokus. Hemtama begrepp för mig som gammal webbredaktör och copywriter. Och begrepp som jag fortsätter att brottas med eftersom det är svårt då ens autopilot alltid utgår från en själv. Även en gammal copy faller i fällan, tappar kundfokus, utifrånperspektivet och faller in att tänka jag/vi i stället för du. Se också 10 användningsmöjligheter för en copywriter.
Vad är konvertering?
Det är väl också därför jag gillar fokus på konvertering. Konvertering handlar om att få dina besökare på din webbplats att göra det du vill att de ska göra. Det handlar om att sätta upp mål om att omvandla eller konvertera besökare till kunder, och att mäta och optimera det som fungerar. En konvertering kan vara många olika ”saker”. Det kan vara att signa upp för ett nyhetsbrev eller fylla i ett kontaktformulär. Eller klicka på en viss länk, ladda ned något, eller kanske t o m köpa något. Konverteringsgraden mäts i procent och duktiga företag har en hög andel besökare som konverterar. Amazon har en konverteringsgrad på 74 % för sina prime customers… Föreläsningen om Amazon med Bryan Eisenberg var nog förresten den bästa av dem alla denna dag.
Går till grunden
Att gå på en sådan här konferens är roligt eftersom man blir inspirerad och påmind om vad som är viktigt. Konverteringsfokuset går till själva grundidén med vad man egentligen sysslar med. Och det kan vara nyttigt att begrunda, men det kan också vara lite nedslående då man inser hur svårt det kan vara och hur låg konverteringsgrad man själv har. Fast allt beror ju på hur man tar det, inte hur man har det. Hur man förhåller sig, vad man gör med det man har.
Så nu måste jag ta tag i landningssidorna och få till dem bättre. Och rent allmänt bli tydligare med vad jag (och mina kunder) gör och vad kunder (och kunders kunder) kan få hjälp med. Varför kunder ska vända sig till mig (och mina kunder). Renodla erbjudandet. Själva essensen i min existens som konsult och företagare. Inte alldeles enkelt men alltid behövligt.
There are no comments yet, but you can be the first