10 användningsmöjligheter för en copywriter

Home
Copywriter
10 användningsmöjligheter för en copywriter

10 användningsmöjligheter för en copywriter

By There are no tags 0 comments

Jag har förstått att det inte är självklart för alla vad en copywriter kan vara bra till, så här en lista över vad en copy gör och kan göra för dig. 

  1. Se din affär utifrån din kunds perspektiv. Detta är själva grunden i en copywriters kompetens. Instinktivt kanske du i din externa kommunikation vill gå ut och säga ”vi är bäst, köp våra produkter/tjänster”; medans din kommunikationsmottagares fokus ligger i ”vad tjänar jag på detta?”. Copywritern ska förstå både ditt och din kunds perspektiv, och förena/överbrygga dem.
  2. Tydliga budskap. För att formulera ett snabbt, slagkraftigt, kreativt och för mottagaren tilltalande och övertygande budskap utifrån ditt löfte till kunden behöver du en copywriter.
  3. Skriva – om allt i alla former. Utifrån affärsförståelsen i 1 och formuleringskonsten i 2 kan även annat än säljbudskap formuleras. Såväl externt som nyheter, content, manus, etc, som internt som visioner, planer, statements, och till och med styrdokument.
  4. Strategier. I den digitala omvandlingen vi nu befinner oss i, kan copywriterns utifrånperspektiv, affärsförståelse, skrivförmåga och kreativitet användas strategiskt. Överlåt inte nya affärsmöjligheter till IT-avdelningarna bara för att de bygger på teknologi… Det är hur tekniken används som skapar konkurrensfördelar och affärsnyttor. Copywritern berättar och visar hur.
  5. Övergripande – marknadsansvarig. Analog och digital marknadsföring innefattar flera discipliner och kanaler. Vem kan ha överblicken och sätta ihop dem till en optimal mix om inte en duktig och erfaren copywriter?
  6. Webbredaktör – producerar, redigerar och publicerar innehåll på (kommersiella) webbplatser. En lämplig uppgift för en copywriter med goda webbkunskaper, och som även kan en del om bildhantering, sociala medier, SEO, AdWords och Analytics.
  7. Innehållsleverantör. Perfekt uppdrag för en copywriter: nyheter, kundnyttor, blogginlägg, etc skrivs bäst av den som kan skriva och har en övergripande blick/förståelse.
  8. Inbound marketing är det nya begreppet för pull marketing, dvs att istället för att pusha ut budskapet brett så pull/drar man in kunderna. Vilket idag betyder att bli hittad på nätet, helst då organiskt. Google premierar innehållslig kvalitet i sina sökalgoritmer och företag försöker då positionera sig efter sökord och vissa ämnen. Vem är bättre lämpad än en copywriter att skriva säljande utifrån bestämda ämnen och sökord?
  9. E-postmarknadsföring. Förr fanns det specialiserade copywriters som arbetade med DM/DR – idag använder vi nya verktyg som t ex MailChimp, och Campaign Monitor för e-postmarknadsföring för nyhetsbrev. Här kan en copywriter bidra med innehåll och även hantera verktygens nyttiga funktioner som statistik, a/b tester och analys.
  10. SEO är ett brett område som bland annat innefattar innehållslig kvantitet och kvalitet (se punkt 8), och även mer tekniska parametrar som off- och on-page optimering. Finns även här bra verktyg för att optimera webbplatser, sidor och inlägg. Är det en datanörd eller en copywriter som gör detta bäst?

 

Det är lätt att bli hemmablind och tro att alla begriper vad man gör och kan. Att man inte ska behöva förklara allt hela tiden. Men när det man gör ofta är ganska så osynligt, och få förstår vilken mental omställning, tid och eftertanke som krävs för att byta perspektiv, är det inte fel att försöka vara lite pedagogisk.

Kan inte avhålla mig från att avsluta med en travestering på det klassiska kundcitatet:

”De som inte tar hjälp av en copywriter är antingen oinformerade eller idioter.”

Du är nu inte längre oinformerad.

 

webbredaktör copywriter Stockholm Västerås
About The Author
Självständig copywriter / skribent med lång erfarenhet

There are no comments yet, but you can be the firstComments are closed.