Våga gå sin egen väg

Home
Copywriter
Våga gå sin egen väg

Våga gå sin egen väg

By There are no tags 0 comments

Bröderna McDonald hade haft sin lilla drive-in restaurang i San Bernardino Kalifornien i ett antal år när de en dag såg över sin verksamhet. Tiderna förändrades, kunderna var bilburna, hade ont om tid och krävde god service. De ekonomiska rapporterna var tydliga, huvuddelen av restaurangens inkomster kom från hamburgarna. Utifrån dessa fakta bestämde sig bröderna för att gå sin egen väg.

Det är kanske inte så speciellt, mer var att man gjorde det fullt ut. Man kan också se det som att de utgick från en rationalitet som Max Weber kallar målrationalitet. Med målrationalitet menas en rationalitet där handlingarna styrs av hur de leder mot ett uppsatt mål. Målrationalitet brukar ställas mot värderationalitet, där handlingarna styrs av värderingar, samhällets eller ens egna. Det påminner en del om etikens indelning i konsekvensetik (något är fel/rätt om konsekvenserna blir mest fel/rätt) och deontologisk etik (något är principiellt rätt/fel). Hur som helst, i detta fall förändrade bröderna McDonald sin verksamhet i enlighet med sin målrationalitet efter de nya målen. Samtidigt som de radikalt bröt mot uppfattningen hur en restaurang ska vara och bedrivas.
De anställde outbildad personal, vilket stred mot uppfattningen (värderingen) att man skulle ha utbildade kockar i restaurangkök, kockar vilka var om inte konstnärer så i alla fall hantverkare.
De sade upp samtliga servitriser.
De gjorde sig av med allt glas och porslin.
De drog ned antalet rätter i menyn till två.
På så sätt kunde de ge sina kunder snabb och kvalitativ service, tillräckligt god mat, hålla snyggt och prydligt. Och halvera priset på sina hamburgare.
Resten är historia.
I efterhand kan det synas enkelt att göra som bröderna McDonald och se var pengarna finns, se målet och gå vägen dit. Men den tidens värderingar (liksom vår tids värderingar) sa att en restaurang skulle se ut och bedrivas på ett visst sätt, och bröderna McDonald bröt radikalt mot dem och gick sin helt egna väg. Det var inte enkelt. De skapade något annorlunda, men som passade i tiden och som gav kunderna ett tydligt värde – tillräckligt god mat, snabbt och billigt.
Undrar vilka av dagens företag som försöker renodla sin målrationalitet; och vilka värderingar/fördomar de har att stångas emot..? Vilka litar mer på sig själva, sin rationalism och sina idéer än invanda föreställningar och läror om hur man bedriver företag? Vilka är det som kan och vågar gå sin egen väg?
webbredaktör copywriter Stockholm Västerås
About The Author

There are no comments yet, but you can be the firstComments are closed.