Ett omfattande och roligt arbete i sommar har varit en trycksak för ICAs Cura apotek. Uppdraget som jag fick från min kollega Svante på Remshagen Mediaproduktion är en intern skrift om Cura apotekets korta men intensiva historia.
Den första tanken var att trycksaken skulle ha karaktären av reportage, så därför har jag skrivit i en form där intervjupersonerna fritt fått berätta hur det gick till när Cura apoteket byggdes upp, vilken deras roll var, hur de tänkte. Intressant har varit att få höra bakgrunden till projektet, och hur vindarna vänder. På 1970-talet förstatligades apoteken, sedan tog det 40 år innan monopolet togs bort. ICA har länge varit intresserad av att sälja läkemedel, både receptfritt och receptbelagt och fungerar på många håll som apoteksombud.
När avmonopoliseringen närmade sig hade ICA långt gångna planer på ett joint venture med Apoteksbolaget, men det omöjliggjordes i sista stund och då fick man ta ett beslut – skulle man lägga ned sin apotekssatsning eller skulle man vara med på tåget som alldeles strax skulle gå? Man valde att vara med. Dessutom valde man att inte köpa några gamla apotek. I stället har man har byggt helt egna, inne i eller i direkt anslutning till sina största matbutiker ICA Maxi och ICA Kvantum. Därigenom får man kundströmmar som inget annat apotek.
Det har varit intressant att höra hur det gick till när man från ingenting byggde närmare 20 apotek på ett halvår. Hur man resonerade och hur man rekryterade 200 personer på två månader, byggde upp ett nytt IT-system, byggde om ICA-butiker i en rasande fart samtidigt som man försökte få ihop sortiment, logistik, och inte minst två helt skilda företagskulturer – ICAs handlarkultur med farmaceuternas akademiska statliga apotekskultur…”Vi sadlade medan vi red” som en av intervjupersonerna uttryckte det.
Rent konkret fick jag ett antal namn att ringa och intervjua, jag tror det blev drygt tio till slut. Från projektledarna till dåvarande koncernchefen Kenneth Bengtsson till affärsområdeschef, regionchef, apotekschefen och även ICA-handlaren. Alla har berättat om en väldigt krävande men också utmanande och rolig period. ”Vi brukar inte göra på det här sättet, men…”. En viktig framgångsfaktor var den stora satsningen, att man inte testade med ett apotek som sedan utvärderades, utan man bestämde sig för 20 apotek så snabbt som möjligt. 20 apotek gav ett momentum, och krävde också att man skapade en riktig organisation, vilket skapade kostnader vilket i sin tur krävde lönsamhet. Vilket man också lyckats med.
Resultatet har blivit en fin trycksak på lite drygt 40 sidor. Jag har skrivit texterna, Svante Remshagen har varit projektledare och fotograf medan Per Lööf stått för formen.
Share This Story:
About The Author
Självständig copywriter / skribent med lång erfarenhet
There are no comments yet, but you can be the first
There are no comments yet, but you can be the first