Annorlunda saker och saker annorlunda

Home
Reflektioner
Annorlunda saker och saker annorlunda

Annorlunda saker och saker annorlunda

By There are no tags 0 comments

Då och då dyker tillfället upp om att göra något annorlunda. I helgen var jag Karl XIIs kurir!

Jag tror på att göra saker annorlunda, och även annorlunda saker. Min vän Tomas är väldigt intresserad av Karl XII och hans karoliner, och han hade fått en förfrågan från SVTs Vetenskapsredaktion om att samla ett gäng statister i tidstypiska uniformer och gärna också en inspelningsplats för en tv-inspelning. Och en kurir vore också bra! Eftersom Tomas vet att jag kan rida frågade han mig om jag kunde spela kurir till häst. – Javisst sa jag, bara jag kan få tag i en lämplig häst. Per karolin3

Anledningen till tv-inspelningen är att det i år är 300 år sedan kalabaliken i Bender, där turkarna tillfångatog Karl XII som flytt söderut efter förlusten vid Poltava.

per karolin4Tomas ordnade med uniform: byxor, väst, rock och slängkappa i tung ull. På huvudet karpus (mössa) alternativt trekantig hatt. Jag fick också låna handgjorda grova kragstövlar med stora sporrar (som jag tog av..), sälskinnsvantar, och gamla stigbyglar. Stångbettet tackade jag nej till… Tomas är en person som vet hur viktigt detaljerna är för helhetsintrycket. Även om det inte var helt enkelt att rida med de klumpiga stövlarna och de tunga kläderna, och sadel och träns inte var helt rätt, så tror jag det blev bra. Mitt uppdrag var att rida i lite olika terräng när de filmade mig, och sedan rida fram till ”högkvarteret” och lämna/hämta ett meddelande. Det tog halva dagen…

Men det var kul, solen strålade och den lilla haflingerhästen Günther jag fick låna från Hamre ridskola (karolinernas hästar var ganska små och grova) var jätteduktig och framåt. Han hade dock lite svårt att slappna av, och ville helst springa hem hela tiden. Så det gällde att hålla i honom, och när jag skulle galoppera förbi kameran med riktning hemåt mot stallet var det lite jobb att få stopp på honomJ. Inspelningsplatsen var Hässlö gård, vid Hässlösundet mittemot Björnöbacken, och jag fick även rida lite ute på isen, det var fantastiskt fint. Mycket folk ute på isen gjorde det dock svårt för fotografen att hitta rätt vinklar.

Det var en kul upplevelse, och tusen tack Hamre för att vi fick låna Günther. Per karolin2

8 april ska programmet sändas i TV – här är länken.

Note to myself: begär ett tack till Hamre ridskola i eftertexterna!


 

 

webbredaktör copywriter Stockholm Västerås
About The Author

There are no comments yet, but you can be the firstComments are closed.