Har västvärlden en framtid?

Home
Reflektioner
Har västvärlden en framtid?

Har västvärlden en framtid?

By There are no tags 2 comments
Förra veckan läste jag en som jag tyckte intressant ledarartikel av Torun Nilsson i Dagens Industri. Nu håller jag inte riktigt med om allt i hennes analys, men den tar upp något som vi lätt tar för givet och som ingen politiker vågar ifrågasätta:  att de goda tiderna för västvärldens ekonomi kommer tillbaka.
Snarare visar väl det mesta på något helt annat: kris i nästan alla länders ekonomier, ökande inkomstskillnader, hög arbetslöshet inte minst bland de unga, allt sämre skolresultat, medelklassens standard urholkas, allt fler i utanförskap. Receptet som politiker framför är att jobb för alla och minskade inkomstskillnader kan lösa sig bara kineserna får högre löner så att den svenska industrin snurrar igång igen, alla jobbar lite längre innan pensioneringen och bankernas girighet minskar. Hur sannolikt är det?
Amerikansk statistik visar att det inte bara är industrijobb som försvinner. Många enklare tjänstemannajobb rationaliseras bort. 2 miljoner amerikanska jobb på kontor och i butiker har försvunnit sedan 2007, samtidigt som ett stort antal chefsjobb tillkommit. Jag vet inte om det i första hand är de enklare jobben som rationaliseras bort, och om det är tekniken som man ska skylla på. Jag ser snarare ett kortsiktigt ekonomiskt tänkande, där allt eller dem som inte har direkt produktivt värde eller omedelbart drar in sina kostnader får gå. Det finns jobb för servitörer som lever på dricks, säljare som nästan enbart har provision, bokföringstjänster som måste utföras, men en duktig sekreterare är en lyx enbart för de högsta bankcheferna.
Personal som kan något och ger service kostar för mycket. På bensinmacken kan man inte få någon hjälp med bilen, däremot går det bra att köpa snabbmat, filmer och godis. Bara experten kan fixa din moderna bil, och det kostar. Någon vidare service får man inte – man får man boka lång tid i förväg, åka ut till något industriområde och lämna bilen på plats. En service kostar mer än en ny tv.
Kanske är detta den mest effektiva affärsmodellen: inte att tillföra ett unikt värde, utan att ta kunden som gisslan, och i det läget debitera för precis allt. Välkommen som kund, den här tjänsten kostar x, dessutom tillkommer ett medlemskap som kostar y. Vill du sätta in pengar till 0 % ränta, då kostar det. Vill du betala din räkning med kort eller faktura, då kostar det. Vad är nästa steg?: Vill du att vi gör si, kostar det så. Vill du att vi inte gör si, då kostar så och så.
Man ska väl inte gnälla, utan kanske lära sig i stället. Samtidigt vill jag hellre tro på en mer generös modell där man får tillbaka det man bjuder på. Men det kräver å andra sidan framtidsoptimism…
webbredaktör copywriter Stockholm Västerås
About The Author

2 Comments:


  • By Anna Adamsson 17 maj 2013

    Jag håller fullständigt med dig, dessa tankar du så väl sätter på print har vi många gånger diskuterat under årens lopp- många år. Det kortsiktiga tänkandet är ett hot mot världen, den ”låtsats” optimismen som helt har fått rationalisera bort kritiskt tänkande lika sa. Nu menar inte jag att man inte ska vara optimistisk, men samtidigt så måste man vara realistisk och se på saker i sitt sammanhang , man måste göra riskanalyser som baseras på fakta inte på glädje hypoteser. Vi kan lära mycket av historien, den han en förmåga att upprepa sig själv, men med de medel som finns idagens samhälle, beteende får konsekvenser, svårare än så är det inte, och det sorgliga verkar vara att vi som samhälle är villiga att betala priset. Ta vad du vill ha men var beredd att betala gör det, det är bara det- ingen verkar vilja göra det, utan tror att det vi idag har kommer utan räkning. Aldrig har jag väl betalat ex på banken förr för att få sätta in pengar, ja de banker som nu hanterar pengar, vilket blir färre och färre. Samtidigt med detta ska jag som kund betala banken för att uträtta jobbet själv ! Jag betalar mina räkningar över nätet, styr mina fonder över nätet, och diverse transaktioner , de tillhanda håller den teknik som finns i min egen arbetsmaskin, min dator . För den betalar jag och för att de ska hålla min lön, mina besparingar till mig, själv får jag 0 procent i ränta. Samtidigt betalar jag en avgift årligen till banken, får att jag ska kunna utföra jobbet själv . Fria val är inte fria, ty vi kan endast välja de som finns , likaså som på tv. Tyvärr kommer denna utan avstängningsknapp. Såg ett program om en pojke som startat plantera ett träd, han var 13 år , han finns nu med på de mest inflytelserika personer gällande klimat tillsammans med Brad Pitt och prins Charles UK . En vän till honom hade läst en bok om apor, en apa väljer alltid en banan direkt en sex bananer under tid, den vill ha det nu, ty den kan inte tänka längre. Pojken sa, så tycker jag ni vuxna är, ni tänker som apan, och tyvärr är det sant, ty det är så vi tillåter samhället att byggas eller rivas, med aphjärnan.

  • By Per 24 maj 2013

    Det finns massor med galna exempel… här är ytterligare ett om läget på univeristet/högskolor: http://www.sulf.se/Universitetslararen/Arkiv/2013/Nummer-5-13/Studenter-pa-13-aringsniva-kraver-nya-arbetssatt/
    Är grundfelet konsumtionskapitalismens inneboende logik mot kortsiktighet och snabba vinster, att man mäter det som är lätt att mäta och inte det som är mest relevant, etc…? Vad finns det för alternativ?